Beheerder Schuchard van gemeente Zeewolde benieuwd naar iASSET

“KIOS geeft precies de informatie die ik als beheerder nodig heb. En dat op een hele eenvoudige wijze. Ik ben heel benieuwd naar de opvolger iASSET”, zegt Frank Schuchard, beleidsmedewerker Civiel bij de gemeente Zeewolde.

“KIOS geeft precies de informatie die ik als beheerder nodig heb. En dat op een hele eenvoudige wijze. Ik ben heel benieuwd naar de opvolger iASSET”, zegt Frank Schuchard, beleidsmedewerker Civiel bij de gemeente Zeewolde. Voor hem is het beheersysteem van Ingenieursbureau Westenberg onmisbaar in zijn werk.

Schuchard is beheerder van de wegen en de kunstwerken in de jongste gemeente van Nederland. Voor de kunstwerken gebruikt hij www.KIOS.nl. “Voor het beheer van de circa tweehonderd bruggen, tunnels en duikers werken we al sinds jaar en dag samen met Westenberg. Ze inspecteren doorgaans in de winterperiode, waarna alle informatie in KIOS komt. Het mooie van het systeem vind ik het gebruiksgemak. Je moet niet verschillende stappen ondernemen voordat je de gewenste informatie hebt. KIOS meldt bijvoorbeeld niet dat geconstateerd is dat het asfalt op een brug slecht is, maar geeft meteen aan hoeveel vierkante meter asfalt vervangen moet worden”, vertelt Schuchard.

En dat is de informatie die een beheerder nodig heeft, vindt hij. “Wat moet ik wanneer doen en wat gaat het me kosten? Dat zijn de essentiële vragen waarmee je onderhoudswerk uitvoert en bestekken gaat schrijven. KIOS geeft daarvoor de antwoorden. Het systeem ondersteunt mij bij mijn werk, zonder dat ik daarvoor eerst een cursus moet hebben gevolgd”, stelt Schuchard, die een vergelijking maakt met Word. De mogelijkheden van dat programma zijn eindeloos, maar de meeste mensen gebruiken daarvan slechts 5 procent. “Zo is het met beheersystemen ook. Er zijn programma’s op de markt die heel veel informatie kunnen leveren, maar niemand begrijpt hoe dat moet. KIOS is simpel, heel functioneel en kent weinig poespas. Daar kan iedereen snel mee aan de slag.”

Schuchard gebruikt KIOS ook als naslagwerk. “Je kunt perfect de geschiedenis van een kunstwerk inzien. Wat zijn er voor schades geweest? Wat zijn de archieftekeningen? Welk onderhoud is uitgevoerd? Als ik vragen krijg, kan ik die heel snel beantwoorden dankzij KIOS”, aldus de beheerder, die benieuwd is naar de opvolger. “iASSET gaan we voor de kunstwerken zeker gebruiken en we volgen de ontwikkelingen voor andere functionaliteiten op de voet. Een integraal beheersysteem dat relaties kan leggen tussen de verschillende disciplines, zoals wegen, riolering ed. is interessant.”

Schuchard wijst erop dat de leveranciers van de belangrijkste pakketten momenteel net als Ingenieursbureau Westenberg met upgrades bezig zijn. “Ze kiezen allemaal voor webbased applicaties. Wat dat betreft is Westenberg altijd de tijd ver vooruit geweest. KIOS werkt immers al vanaf 2005 volgens die methode. Ik ben heel benieuwd of Westenberg iASSET net zo eenvoudig van opzet kan houden, maar tegelijkertijd geschikt kan maken voor nog complexere beheersvragen. Maar van wat ik tot nu toe gezien heb, denk ik dat ze daar opnieuw in geslaagd zijn.”