Apeldoorn vervangt bruggen over het Apeldoorns Kanaal

Gert Zwols is wijkbeheerder In het Stadsdeel Noord-Oost en wel van de wijken Zevenhuizen en Zuidbroek in Apeldoorn. Tegelijkertijd is hij verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van alle bruggen en viaducten in de grote gemeente op de Veluwe.

Dat lijkt op het eerste gezicht een merkwaardige combinatie van functies. Apeldoorn koos een aantal jaren geleden echter voor integrale wijkbeheerders die daarnaast vaak nog een specialiteit hebben. “Eerder werkte ik voor de Dienst wegen en riolering. Sinds drie jaar ben ik wijkbeheerder van onder meer Zuidbroek, een nieuwbouwwijk die door de crisis voorlopig niet zo groot is als eerder gedacht. Burgerparticipatie is in deze kant van mijn werk ook een hot item: de overheid wil burgers veel meer betrekken bij hun wijk en omgeving”, vertelt Zwols.

Bij het beheer van bruggen speelt dat thema uiteraard veel minder. Zwols werkt in deze rol regelmatig samen met Ingenieursbureau Westenberg. “Zij inspecteren eens in de drie jaar de bruggen in onze gemeente. Ook waren zij betrokken bij het opstellen van een beheerplan. Daaruit is bijvoorbeeld de vervanging van drie bruggen over het Apeldoorns Kanaal voortgekomen. Wij willen de komende jaren één brug per jaar vervangen. Het gaat om kunstwerken van rond de Tweede Wereldoorlog die niet zijn berekend op de huidige hoeveelheid verkeer en de zwaarte daarvan. Apeldoorn investeert de komende jaren sowieso veel in infrastructuur, omdat we een achterstand hebben weg te werken.”

Zwols werkt sinds een paar maanden met het beheersysteem KIOS van Ingenieursbureau Westenberg. Dat gaat naar volle tevredenheid. Zwols roemt het gebruiksvriendelijke systeem, waarmee hij onder meer bepaalt welk werk hij wil uitbesteden.