Aanpak achterstallig onderhoud bergbezinkbakken Ede

De gemeente Ede werkt op advies van Ingenieursbureau Westenberg achterstallig onderhoud van negen bergbezinkbakken weg. Westenberg speelt daarnaast ook een belangrijke rol bij de aanbesteding en de directievoering, dit tot enthousiasme van beheerder Bertie van Roekel van de gemeente Ede. “Dankzij Westenberg weet ik dat ik de kwaliteit krijg die ik nastreef.”

Bergbezinkbakken vangen overtollig regenwater op en voorkomen dat vuil rechtstreeks in het oppervlaktewater terechtkomt. De gemeente Ede heeft negen van deze bassins: zeven van beton, twee van asfalt. “Het onderhoud rond de bakken hadden we op orde, maar naar de constructie zelf keken we te weinig om. Daarom gaven we Westenberg vorig jaar de opdracht om de kwaliteit daarvan te inspecteren”, legt Van Roekel uit.

De bergbezinkbakken dateren uit de periode 1965-1972. Westenberg constateerde veel gebreken aan de bakken. Het bureau schreef daarvoor een herstel- en onderhoudsbestek. “Duurzaamheid moest in de aanbesteding voorop staan. Dankzij Westenberg krijgen wij de duurzaamheid en kwaliteit die we willen. ‘’Je merkt dat Westenberg veel expertise en ervaring heeft. Ze weten waarover ze spreken”, zegt Van Roekel. De renovatie van de bergbezinkbakken wordt in drie jaar tijd uitgevoerd.

Voor Van Roekel was het niet de eerste kennismaking met Westenberg. Eerder raakte hij al enthousiast over de werkwijze tijdens inspecties aan civiele kunstwerken. Van Roekel: “Heel recent volgde ik ook de cursus Beheer en Onderhoud Kunstwerken van Westenberg. Op een hele praktijkgerichte en heldere wijze wordt aangegeven cursus gevoerd. Echt een aanrader voor beheerders van civiele kunstwerken’’.

IMG_0036
voor uitvoering
IMG_0063
na uitvoering